• zagreb
  • zagreb
  • zagreb
  • zagreb
  • zagreb
  • zagreb
  • zagreb

Zagreb je glavni grad Republike Hrvatske i najveći grad u Hrvatskoj po broju stanovnika. Smješten na sjeveru Republike Hrvatske udaljen je 170 km od jedinstvenog Jadranskog mora. Prema zadnjem popisu stanovništva iz 2011. godine Zagreb ima 792.875 stanovnika dok šire gradsko područje okuplja više od milijun stanovnika. Kada je 1991. godine hrvatski narod ostvario državnu samostalnost, Zagreb postaje glavnim gradom, političkim, gospodarskim i upravnim središtem Republike Hrvatske.

Povijesno gledano, Zagreb je izrastao iz dva naselja na susjednim brdima, Gradeca i Kaptola, koji čine jezgru današnjeg Zagreba, njegovo povijesno središte. Nastao je na mjestu gdje se posljednji obronci Alpa spajaju s rubovima panonske doline, stvarajući obroncima planine Medvednice (najviši vrh je Sljeme visine 1035 m, inače omiljelo izletište Zagrepčana) i dolinom rijeke Save prostor idealan za izrastanje grada.
Svojim gostima Zagreb nudi barokni ugođaj Gornjega grada, očuvanu arhitekturu, slikovite tržnice na otvorenom, raznovrsne trgovine i bogat izbor obrtničkih proizvoda, ukusnu domaću kuhinju te monoge kulturne, zabavne i sportske manifestacije. Zagreb je grad zelenih parkova i šetališta s brojnim izletištima u prekrasnoj okolici. Unatoč brzom razvoju gospodarstva i prometa, sačuvao je osebujnu ljepotu i ugođaj opuštenosti što ga čini pravim gradom po mjeri čovjeka.

Zagreb je također i veliki sveučilišni centar sa četrdesetak visokoškolskih ustanova te posjeduje dugu tradiciju visokog obrazovanja. Prvu svjetovnu gradsku školu dobio je još sredinom 14. stoljeća, početkom 16. stoljeća utemeljena je prva gimnazija, a u drugoj polovici istoga stoljeća sveučilište! Iz tog razloga većina mladih iz Hrvatske, ali i mladi iz cijele regije, dolaze u Zagreb studirati i steći diplomu iznimno cijenjenu u cijelome svijetu. Upravo zbog velikog broja mladih Zagreb nikada ne spava te nudi zabavu za sve uzraste koja će čak i one najzahtjevnije zadovoljiti.

Zagreb je i poprište mnogih kulturnih i drugih međunarodnih manifestacija. Grad koji ima toliko mladih predodređen je da bude i izrazito sportski grad s mnogim sportskim objektima ali i europskim i svjetskim prvacima u mnogim sportovima. Mnogi od njih osvajali su medalje na najprestižnijim sportskim priredbama.

Šetnja Zagrebom zanimljivo je i ugodno putovanje kroz povijest i sadašnjost. Najduža zagrebačka ulica, Ilica, dijeli stari i romantični Gornji grad od mlađeg i uvijek poslovno užurbanog Donjeg grada. Najstariji dijelovi, Gradec i Kaptol iz kojih je Zagreb izrastao, ubrajaju se među najljepše sačuvane secesijske jezgre u Europi. Gornji i Donji grad povezuju i Kamenita vrata, još jedna prepoznatljiva zagrebačka razglednica koja se povezuje uz legende i vjerovanja, vjeru i mir.

Zagreb je prava svjetska metropola u čijim ćete dućanima naći odjevne, ukrasne i druge predmete svjetskih dizajnera i proizvođača. Uz tradicionalne hrvatske i zagrebačke rukotvorine i suvenire, od kojih mnogi sadrže prepoznatljivo srce - simbol zagrebačke gostoljubivosti, posjetiteljima su na raspolaganju i mnogi drugi predmeti. Možda do sada niste znali da je Hrvatska postojbina kravate i da je taj odjevni ukras, simobol poslovnih ljudi, baš s ovih prostora krenuo u svijet ili da je prvu tehničku olovku na svijetu izmislio upravo Zagrepčanin Slavoljub Penkala 1906. Možda baš kravate originalnih hrvatskih motiva i replika prvog pisaćeg pribora mogu biti idealan dar za vaše najdraže…